Oslo 20. - 21. september 2018

«Vi må snakke litt om donuts»


(15 september, 2017 - 10:43)Lyden stod i fokus da de flinkeste produsentene i bransjen møttes til samtale på radiodager. 

 

Jinglene og de ulike lydeffektene som sweepere, donuts, ramp og bed, er helt sentrale på mange stasjoner.

 

- Men trenger alle jingler? spør ordstyrer Christer Johan Pettersen-Dahl fra NRK.  

 

- Jinglene er innpakningspapiret, og det brukes for å treffe målgruppen, understrekes det fra panelet.

 

Denne fredags morgenen bestående av produsentene Bjørn-Tore Sviggum, Aleksander Lilleøyen, Marius Hansen, Lars Petter Berg og Christer Johan Pettersen-Dahl, fra henholdsvis P4, P5, NRK, Bauer Media Norge og NRK.

 

- Samtidig så er det enkelte stasjoner som skal være litt forsiktige med bruk av de heftigste jinglene, påpeker flere. I prinsippet kan lyd og overganger brukes av alle, men det handler om hvilket image man vil ha på stasjonen. 

 

- I dagens radiolandskap kan det være vanskelig å skille mellom alle de ulike stasjonene. Jinglene er en sentral del av brandingen av kanalen.

 

Power-introer og donuts

Power-introer og tilfeller der man syr sammen jingel og låt, har blitt brukt av radiobransjen i mange år. Her kommer jingelen delvis inni låta, noe som gjør det mulig å kjøre favorittlåtene kjapt etter hverandre. Nyere eksempler fra Radio Norge trekkes frem, blant annet miksen med Michael Jacksons «Bad».

 

- Vi må også snakke litt om donuts, for det tror jeg mange kan synes er litt farlig, sier Christer Johan Pettersen Dahl. I en donut er det lyd i starten, så en grop å prate i, og så går lyden opp på slutten. Prategropa har et visst antall sekunder.

 

- Det kan jo stresse enhver journalist dette her. Man må jo ha forberedt det man skal si. Og så må man telle ned. Så er det ikke noe farlig å bomme! Da gjør man det én gang og aldri mer, understrekes det fra podiet.

 

Det kommer tydelig frem at det kan være en fordel med en viss sans for rytme og musikk.

 

- Mitt beste tips til de unge i bransjen, lær å spille et instrument og få en grunnleggende forståelse for rytme og musikalitet. Da kommer du langt med lyd, sier Marius Hansen fra NRK.

 

Og for de av oss som enten er for gamle, eller ikke ønsker å dra et piano inn i stua, så kan en kanskje lytte mer bevisst til lydoverganger og jingler på radio?

Søkeskjema


Følg med!

Motta vårt nyhetsbrev, skriv inn din mailadresse her:
Opprett ny konto
Følg oss på