Oslo 20. - 21. september 2018

Kunsten å snakke sammen


(15 september, 2017 - 10:17)

— Det er bare to mulige utfall i radiobransjen; å bli glemt, eller å bli legende.

Terje Lindberg starter fredagen Radiodager 2017 med en hard virkelighetsoppfatning. Første sesjon for dagen handler om hvordan en skal bli en god intervjuer og skape samtalene som blir husket. Lindberg er dramaturg og programledertrener og mener at en god intervjuer må kunne takle avvisninger og situasjonen.

— Øyeblikkets kunst er å ha en plan selv om det kanskje går dårlig, forklarer Lindberg.

Gode situasjoner. Dårlige situasjoner. I bunn og grunn handler det om å skape situasjoner, mener han. Radiomediets styrke ligger her i å raskt kunne skape en følelse av sanntid og øyeblikk.

— Hvis et intervjuobjekt må lete etter ordene sine, så har du allerede et godt intervju, forteller han.

 

—Jeg var kjempenervøs

Årets intervjukurs innebærer å speeddate skuespiller, og sarping, Nils Ole Oftebro. Tre programledere skal få tre minutter med den medievante skuespilleren. Selv har Oftebro en etablert oppfatning av hva som gjør et intervju godt.

— Du må stille spørsmål som man ikke har besvart før. Da kan du skape disse øyeblikkene som blir husket. Journalisten kan ikke spørre om min barndom og forvente et nytt svar hver gang. Jeg har jo bare hatt én barndom, selv om jeg gjerne skulle hatt flere, sier Oftebro fra scenekanten etter at intervjurunden har gått rundt.

Programlederne har hatt forskjellige innfallsvinkler på hvordan et Oftebro-intervju skal kunne bli best mulig for deres egen målgruppe. Temaene varierer fra sommerminner i Verdalen, sexy sønner og en hypotetisk svigerfarsituasjon med programlederen som svigerdatter.

— Jeg var kjempenervøs når jeg skulle på, men det hjelper at intervjuobjektet er medievant, utbryter en av programlederne i evalueringsfasen.

De tre erfarne intervjuerne konkluderer med at en god samtale fordrer å lytte, lytte (to ganger), å være nysgjerrig og være tilstede i det så mye omtalte øyeblikket.

Søkeskjema


Følg med!

Motta vårt nyhetsbrev, skriv inn din mailadresse her:
Opprett ny konto
Følg oss på