Oslo 20. - 21. september 2018

Radiolegende med kritisk blikk på USA


(15 september, 2017 - 15:02)Scott Carrier har flere hundre tusen lyttere på sin podcast 

I dag klokken 10.00 ble det stille på FM-frekvensene til P4 og Radio Norge i Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland samt Aust og Vest-Agder. Samtidig slukkes også kommersielle lokalradioer i Bergen og Stavangerområdet. 

NRK slukket sine kanaler i dette området på FM i juni, og dermed er det bare lokalradioene utenom storbyene igjen som sender på FM på Sør og Vestlandet. Dette ble markert direkte fra scenen på Radiodager, i en sesjon med Digitalradio Norge. 

Man hadde direkte bilder fra både Fornebu og Bergen og de som satt i salen fikk både se og høre at det ble stille på de aktuelle FM-frekvensene. 

Så langt har 130 000 lyttere forsvunnet på landsbasis, sa sjefen for Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark. Han sa at det var en forventet nedgang i lyttingen som følge av FM-slukkingen. Antall lytteminutter har også gått ned fra 85 til 81 minutter. 

Torvmark mente at dette ikke var dramatisk og viste blant annet til at radio har falt generellt de siste årene. 

Når det gjelder markedsandeler så har NRK falt litt mer enn sine kommersielle konkurrenter. Dette kan skyldes både at NRK har fått flere konkurrenter og at NRK har vært tidligere ute og slått av FM-sendere i store områder i Norge. 

Han mente det var gledelig at de små kanalene vinner lyttere i forhold til de store. De fem store er de som før var på FM, mens de andre kanalene nå har en oppslutning på 26,4 %. Ser man på antall lytteminutter er det enda bedre for de små kanalene. 

Digitalradio Norge har kjørt landet rundt for å informere folk om DAB og fortalte om mange møter der utstyr ikke var montert riktig, i flere tilfeller var ikke antenna koblet sammen med antenneledningen. De snakket også om at enkelte produsenter har langet DAB-radioer og adaptere som har vanskelige menyer og at dette er noe man må jobbe med. 

82 % av befolkningen hører nå på en digital radio. Dette inkluderer også internettradio som har økt til 24 %, mens DAB-lyttingen har økt til 72 %. 37 % hører fortsatt på FM hver dag, men det er bare 18 % av lytterne som kun hører på analog radio. Dette er altså før den store NRK-slukkingen på det sentrale østlandet neste uke.

Søkeskjema


Følg med!

Motta vårt nyhetsbrev, skriv inn din mailadresse her:
Opprett ny konto
Følg oss på