Oslo 20. - 21. september 2018

Stress less!


(15 september, 2017 - 12:01)Livet er et usikkert prosjekt, sies det. Her lærer du hvordan holde hodet over vannet.

I en tid hvor journalister må forholde seg til stadig flere plattformer og arbeidsoppgaver, så kan det være vanskelig å få tid til alt og senke pulsen når det gjelder.

Lege og professor emeritus ved Universitetet i Bergen, Ingvard Wilhelmsen, gir deg en innføring i hvordan du skal takle stress og hverdagen. Her kommer det noen sitater fra en monolog med glimt i øyet. Alt sitert Ingvard Wilhelmsen og hans pasienter.

 

— Det meste her i livet kan vi ikke gjøre noe med. Vi kan ikke velge våre foreldre, vi kan ikke velge hvilke sykdommer vi skal få. Men hvordan vi forholder oss til slikt, det kan man gjøre noe med. Holdninger kan alltid endres. Det er ikke for sent å endre, det er derimot på tide.

 

— Den første holdningen jeg pleier å gå løs på er grubling og bekymring. Alle med angst er kreative, de må jo klare å komme på ting alle disse tingene de bekymrer seg for. Men, har du intellekt til å rote deg inn i angst, så har du intellekt til å komme deg ut igjen også.

 

— Du kan ikke hindre tanker å komme inn i hodet ditt, men du kan bestemme hvordan du skal forholde deg til dem. Der er litt som en nabo du ikke liker. Du kan ikke forhindre at han kommer bort til huset ditt og ringer på, men du kan velge å ikke åpne. Hvis du da møter han på butikken og naboen konfronterer deg med dette, så kan du si «jeg ville ikke åpne». Da kan det hende naboen tar hintet.

 

— Jeg sier som Kongen: «man er frisk til det motsatte er bevist». Når jeg sier dette til mine pasienter, så sier dem: «jammen, det er jo akkurat det motsatte av hva jeg tenker; jeg er syk til det motsatte er bevist». Og her har du definisjonen på en hypokonder.

 

— Har dere noen gang vært på en konferanse for utbrente? Eller har du ikke orket? Skjønner det, det er jo veldig slitsomt. Journalister klager ofte på deadlines, «det er tøft å være journalister i dag» sier de, men da spør jeg «er dere ikke journalister?». Det blir som å være lærer og ikke tåle elever. Kanskje du kommer du med påstanden: «jeg har ikke tid til alt jeg må gjøre». Jaja, har dere liten tid? Jeg er faktisk privilegert, jeg har 24 timer i døgnet og 7 dager i uken. Hvor mange timer fikk dere utdelt? 16? 17? Hvis du ikke tåler å forholde deg til hår, så blir du ikke frisør. Hvis du ikke klarer å forholde deg til deadlines, så blir du ikke journalist.

Søkeskjema


Følg med!

Motta vårt nyhetsbrev, skriv inn din mailadresse her:
Opprett ny konto
Følg oss på